top of page

Voornemens mijn hol

 


​

Ook dit jaar zal men er niet aan kunnen ontkomen, de voornemens voor het nieuwe jaar. Maar wat is nu tegenwoordig nog een voornemen? Ik zocht de definitie van onze 'voornemens' op en kwam uit op dit mooie omschreven stukje: een plan. RIGHT, een plan. Een plan dat bij menig Hollanders (ook in één woord omschreven) mislukt. Een plan dat je elk jaar maakt nadat je jezelf vol gesnoept en verwaarloosd hebt. Een plan om de sportkaart die we in 2012 hebben aangeschaft (als voornemen om te gaan sporten) uit het stof halen, zodat we in 2013 echt gaan sporten. Zo kunnen we nog oneindig veel voornemens opnoemen als diëten, stoppen met roken, meer sporten, minder drinken, en meer  aan onszelf denken! Bij deze definieer ik een voornemen in, jawel, maar liefst één woord: Bullshit!

​

Natuurlijk hoort het bij een nieuw jaar, wat veel mensen associëren aan een nieuwe start. Maar dat vind ik persoonlijk erg jammer. Ik snap uiterst goed dat we in een nieuw jaar een nieuwe start willen maken en de negatieve dingen achter ons willen laten. Maar kom op, hebben we daar nou echt een hoop oliebollen, champagne en vuurwerk runderen voor nodig? Nee! Moeten we wachten tot op de jaarwisseling om te doen wat we dit jaar al willen? Nee! Moeten we als kuddedieren een lijstje maken voor het komende jaar, met de dingen die ons leven zogenaamd zou verbeteren? Nee!


Je zal nu wel denken, je klinkt als mijn moeder die me alles verplicht wat normaal lijkt. Dat klopt en dan ben ik nu de moeder die je als raadgeefster gaat zeggen hoe het wel moet. We kappen met de voornemens voor een volgend jaar. Zijn er dingen die we echt willen verbeteren? Maak een plan, voer actie en je gaat het 'nieuwe jaar' al helemaal fris en positief in! Daar zijn geen klapperende vuurpijlen voor nodig, maar een wil en doorzettingsvermogen. En wat we in een nieuw jaar echt moeten doen dat is genieten! Dus wat als iemand me vraagt naar mijn voornemens? Dan roep ik luid: 'voornemens mijn hol, leve de lol!'

bottom of page