top of page

Venus versus Mars


Tikkend met je high-heels dender je door de winkelstraten, je favoriete bezigheid van de week. Genietend zing je onder de zonnebank zo hard en vals mee als je kan. Zonder pardon, terwijl de wacht lounge recht naast je hokje plaatsvindt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je vervolgens lekker gaat genieten van je eigen Gooische vrouwen marathon. Bij deze marathon horen natuurlijk de meest ongezonde en lekkerste snacks die de duivelse Sonja Bakker je verboden heeft. Of wat dacht je van een middagje naar de sportschool gaan en helemaal niets doen, omdat je te druk bent met het wegzwijmelen van al de gespierde mannen om je heen? Inderdaad tegen het vrouw zijn, kan geen man op.


Vanaf het moment dat je als meisje zijnde op de wereld wordt gebracht begint het al. Een beschuit met roze muisjes, honderden nieuwe kleertjes, een wiegje vol met knuffels en alleen maar trotse mensen die je vertellen hoe mooi, lief en schattig je wel niet bent. Dat alleen al kan echt niet tippen aan de blauwe muisjes, gekke knuffels in de vorm van een auto met irritante geluiden en troste vaders, opa’s en ooms die je vertellen wat voor een stoere jongen je al niet bent. Kom op, een baby die in een lichtblauw pakje is gehesen en met een auto knuffel in de hand kei hard ligt te krijsen in een wit kanten wiegje is alles behalve stoer.


En daar winnen we de eerste battle al. De volgende battle wordt wederom weer door ons gewonnen in de kleuterpuberteit. Er gaat niets boven een lekker dagje touwtje springen, koekjes bakken, hinkelen en lekker knutselen. Deze dingen zitten nou eenmaal in onze aard. Dit sluit echter niet uit dat wij ook eens een dagje met de lego spelen of een potje gaan voetballen.  Jongens daarin tegen zouden met geen vinger een barbiepop aanraken, want bah, dat is voor meisjes en meisjes zijn stom. Meisjes komen van planeet Venus en de jongens komen van Mars. Volgens jongens is Venus maar een vieze planeet met een vrouwenplaag. Mars daarentegen is een heerlijk chocolaatje en dat geven wij gewoon toe!


Zo kan je wel duizenden levensfasen bedenken waarin wij de battle winnen met onze kleine clichés. Maar dat is natuurlijk niet waar het in het leven om draait, want in een wereld zonder mannen zouden er evenmin vrouwen zijn geweest. En of we nou beter zijn of niet, als vrouw zijnde gaat het er om dat we zonder schaamte kunnen genieten van alles in het leven, want zoals Cindy Lauper ooit zei: ‘Girls just want to have fun.’ En groot gelijk heeft ze! Laten we genieten van het feit dat we een vrouw zijn. Want wat we ook doen, hoe gek het ook is, we blijven toch altijd op een bepaalde manier aandoenlijk, gewoon omdat we meisjes zijn.

bottom of page