top of page

Later als je groot bent...

Je kent het wel, de grote en vaak onmogelijke dromen van kinderen. De rijke fantasieën die de kleine hoofdjes op hol doen slaan. Als kind zijnde ga je er van uit dat je later, als je groot bent, een kikker kust en met een prins trouwt. Of wat dacht je van de welbekende droom die bijna op iedere pagina van je vroegere vriendenboekje vermeld staat, beroemd worden. Kinderen hebben wel honderden van dit soort dromen en dan ook nog eens iedere week verschillend. Maar komen ze ook uit?


De zogenaamde vriendenboekjes van vroeger staan er vol mee. De grote wensen van kinderen. Later als ik groot ben wil ik graag worden… popster, prinses, brandweerman, actrice, ballerina, astronaut, rijk of misschien toch maar gewoon net als mama. Inderdaad, net als mama, dat zullen we waarschijnlijk allemaal worden. Want mama is geweldig en een voorbeeld voor ieder kind. Het komt zelden voor dat je kinderdromen worden waar gemaakt. Want iedere minuut wordt er wel een kind op de wereld gebracht, maar niet iedere minuut wordt er een geweldige popster verkondigt.


Nu we ‘groot’ zijn en studeren beseffen we dat we geen prinsessen, popsterren of astronaut zullen worden. Misschien worden we ooit nog chirurg, topadvocaat of een geweldige binnenhuisarchitect. Maar ook die droom zal met de studiejaren minder waar te maken worden. De vriendenboekjes zullen nooit vol staan met dromen als storemanager, financieel adviseur of schrijfster. En dat is maar goed ook. Het is gezond om als kind zijnde te kunnen dromen over de onwerkelijke dingen. Hoe zijn anders de sprookjes van de gebroeders Grimm ooit zo’n succes geworden? Voor nu zullen we niet weten wat we later daadwerkelijk gaan doen, maar de toekomst heb je zelf in de hand. Een ding is zeker, net als mama zullen we zeker worden. En mijn mama is geweldig.

bottom of page