top of page

Jezus & de Paashaas

Pasen is een feest dat wereldwijd bekend is. Een feest dat zo groots gevierd wordt, waardoor men de betekenis ervan nog wel eens wil vergeten. Het is een feest dat alles te maken heeft met het geloof. christenen vieren jaar op jaar dat Jezus opstond uit de dood. Allerlei verschillende feesten en activiteiten vinden ieder jaar weer plaats. Maar wat heeft de paashaas hier mee te maken?


Een ei staat symbolisch aan een nieuw leven, wat gekoppeld wordt aan het herrijzen van Jezus. Voordat men vroeger een ei kon eten, moest hij deze eerst gaan zoeken. Dit is waarom wij nu ieder jaar gezellig in de tuin paaseieren zoeken. Dit is weer gekoppeld aan een paasvogel die de eieren dan in jouw tuin zou hebben gelegd. In Duitsland hadden ze geen vogel, maar een haas. Een leuk verzonnen kinderritueel, waar wij natuurlijk als een blok voor vielen. Iets magisch gebeurde. De vogel veranderende in een haas en mocht nog maar eens per jaar eieren leggen, met Pasen.


Buiten al deze zogenaamde feiten is het zo gek nog niet dat Jezus wordt herdacht met een paashaas. Jezus en de paashaas zijn allebei wat harig en ze delen graag met anderen. Jezus koos voor een gezond avondmaal, maar de paashaas mest ons liever vet met chocolade eieren. Waarom dit tegenwoordig chocolade eieren zijn in plaats van normale? Omdat de kippen ook Pasen moeten kunnen vieren.


Als het puntje bij het paaltje komt, dan is Pasen net als ieder ander feest weer een ontzettend commerciële bedoeling geworden. Want op het moment dat jij net wakker wordt, zag je vader het staartje van de paashaas en ligt heel de tuin vol met eieren. Zo vliegt ook ieder jaar de Kerstman door de lucht, galoppeert Sinterklaas over de daken met een paard en loopt Cupido een beetje liefdespijlen rond te schieten. 


Ken je dat paasliedje? Een ei is geen ei, twee ei is een half ei en drie ei is een paasei. Juist wie kent hem niet? Laten we het nu nog eens doen, maar dan wat minder commercieel. Een ei is een ei, twee eieren zijn er twee en drie eieren? Dat is ronduit slecht voor je dieet.

bottom of page