top of page

De nachtmerrie van een gezonde salade

Chips, cola en McDonalds. Borrelnootjes, liters bier en een after snack bij de snackbar. Allemaal heerlijk en bijna onmogelijk om vanaf te blijven, maar dan komt het, de vijand. Salade, water en de broodzaak. Droge crackers, een goede vitamineshake en een heerlijke sportdrank in de sportschool. We kennen het allemaal. De strijd tussen het verleidelijke, maar ongezonde en de goede gezonde voornemens. Iedereen beweert deel uit te maken van deze welbekende strijd, maar voeren we hem ook eerlijk?


Voor vanavond staat er een lekkere salade op het menu met een ontzettende hoeveelheid croutons, een lekkere vette sladressing en een stokbroodje met kruidenboter voor erbij. Voor de vrijwilligers is er nog een ruime keuze aan de soorten kaas die we er doorheen kunnen gooien. Een lekkere geitenkaas of mozzarella doet een salade altijd goed. Toch?


Ikzelf ben een ontzettend grote liefhebber van salades. Niet om het feit dat het zo gezond is, maar puur om het feit dat ik het heerlijk vind en absoluut geen prinses Oliver in de keuken ben. Je kan het bij salades zo gek maken als je zelf wilt. En daar houd ik van, alles is mogelijk en niets is te gek. Maar toen deed ik een ontdekking. Ik was niet de enige die er zo over dacht.


Diverse maaltijdsalades van de Albert Heijn schijnen namelijk meer calorieën en een groter vetpercentage te bevatten dan een pizza. Oké, bijgekomen van de schrik? Bereid je dan vast voor op de volgende. De maaltijdsalades mozzarella en geitenkaas bevatten beide meer dan het dubbele vetpercentage dan mijn favoriete Dr. Oetker casa di mama mozzarella pesto pizza. En ook steken ze beide nog ver boven de richtlijn uit van een gemiddeld aantal calorieën die een avondmaaltijd mag bevatten. Inderdaad, je staat nu vast met een mond vol tanden. Een mond vol tanden die de komende tijd geen maaltijdsalades meer binnenkrijgt.


Deze kleine uitschieter van de Appie betekent nu natuurlijk niet dat we allemaal maar als konijnen een zak droge sla moeten gaan leeg eten. Het gaat vooral om het idee dat je moet genieten van wat je eet. Als je echt op een dieet wilt, let er dan op dat je geen salades met dressings gebruikt die zo’n 50% vet bevatten. Weet wat je eet, maar belangrijker, blijf er vooral van genieten.

​

bottom of page