top of page

Carrièretijger op sokken

Advocaat, topdesigner, modefotografe, hoofdredactrice of toch maar superman? Een held zullen we hoe dan ook allemaal zijn. Wat is er nou mooier dan de grootste crimineel te mogen ontmaskeren, de meest succesvolle vernieuwende kledinglijn de markt op te brengen, de fotoshoot voor Chanel te organiseren of keer op keer het beste magazine van het jaar te zijn. Een held hoeft niet perse een rode cape te dragen en over bovennatuurlijke krachten te beschikken. Een held schuilt in ieder mens.


Was superman vroeger jouw grote held? Inderdaad, waarschijnlijk was dat gewoon Barbie, de brandweerman of misschien zelfs je oma, die je altijd volgooide met ongezond snoepgoed. Heb je een van hen ooit zien vliegen? Vast en zeker niet. Hooguit vloog je Barbie eens de kamer door als je te horen kreeg dat het bedtijd was. En je oma zag ze hoogst waarschijnlijk wel eens vliegen, maar meer superman skills dan dat, zullen zij niet hebben gehad. En toch waren zij jouw grote held.


Een brandweerman red natuurlijk wel mensen uit de brand. En dat dan ook nog eens letterlijk en figuurlijk! Dan ben je inderdaad wel een echte held. Maar voor deze man is het niet meer dan een dagelijkse baan. Net als een arts die mensen weer geneest en een politieman die de criminelen van de straat houdt. Dit zijn natuurlijk wel de cliché heldenbanen. Ik ben er heilig van overtuigd dat er in ieder beroep en ieder mens wel een held schuilt. De vuilnisman zorgt er net zo goed voor dat niet heel de buurt vervuild wordt en daar uiteindelijk de wereld door vergaat. En stel je voor dat Levi Strauss en Jacob Davis er nooit waren geweest, wie weet liepen we dan nu nog steeds in rokken of rare oncharmante broeken.


Zo zie je maar dat er in iedere carrièretijger een held verschuilt. Misschien zijn het niet de grootste tijgers, maar nog de kleine carrière katjes, die puur hun daad van de dag verrichten door iemand zijn koffie te bezorgen, hoe dan ook, iemand zijn held zou je er vast mee zijn. En wie weet, vind je ooit een geweldig soort schoen uit, waardoor er niet eens meer helden op sokken hoeven te zijn. Hé, dan ben je pas echt een held, maar dan wel een op geweldige schoenen!

bottom of page